De invloed van het dak op lekkage in huis

Loodgieter Amsterdam > Blogs  > De invloed van het dak op lekkage in huis

De invloed van het dak op lekkage in huis

Lekkage kan bijzonder vervelende gevolgen hebben. Een lekkage kan zorgen dat vocht buiten de waterleidingen treedt en vervolgens op totaal andere plekken in huis zichtbaar wordt. Lekkage in huis is daarbij niet altijd te voorkomen, al kun je zelf wel voorzorgsmaatregelen treffen om het risico zo klein mogelijk te houden.  Wat is lekkage en hoe ontstaat het in huis?

Lekkage in huis

Lekkage in je eigen huis is erg vervelend. Er kunnen vochtige plekken ontstaan buiten de waterleidingen en dit kan uitlopen op vochtschade of schimmel in huis. Voor vochtschade in eigen huis zijn vaak meerdere oorzaken aan te wijzen. Vooral het weer kan grote invloed uit oefenen op het risico van lekkage in huis. We zullen meerdere elementen bespreken die de kans op lekkage vergroten.

Plat dak

Een huis met plat dak draagt grote risico’s op lekkage. Vaak is een plek dag maar enkele jaren bestand tegen lekkage, omdat verschillende weersomstandigheden de constructie van het platte dak kunnen aantasten. Zo kunnen zich in periodes van vorst en dooi scheurtjes voordoen in het platte dak, waardoor gemakkelijk water naar binnen kan dringen. Dit zal je dan waarschijnlijk nog niet direct merken, maar pas in een periode van zware regenval, zoals in de herfst of tijdens een zomer met zware onweersbuien.

Dakgoot

In veel gevallen kan een dakgoot het risico dat een plat dak meebrengt elimineren, maar niet altijd. Soms kan een dakgoot verstoppen door bijvoorbeeld een overmatig aantal blaadjes in de afvoer. Hierdoor kan de dakgoot overstromen en dan kan het water ook omhoog komen in de constructie van je dak. Hierdoor ontstaat in zo’n geval lekkage vanaf je plafond of hoog in je muren.

Dakpannen

Het kan zijn dat onder verschillende weersomstandigheden of een verkeerde legging, enkele dakpannen gebarsten zijn of scheef liggen. Onder deze gebarsten of scheve dakpannen ontstaat dan een groot oppervlak met vocht, waardoor lekkage ontstaat. Om deze vorm van lekkage te voorkomen kun je dit laten controleren door vakkundige dakdekkers.

Call Now Button