Plat dak vervangen

Loodgieter Amsterdam > Nieuws  > Plat dak vervangen

Plat dak vervangen

De meeste hellende daken in Nederland zijn voorzien van dakpannen als dakbedekking en deze hebben een dermate lange levensduur dat de meeste mensen deze nooit hoeven te vervangen in de gehele periode dat zij in een huis woonachtig zijn. Dit is anders bij platte daken. De dakbedekking die op deze daken gebruikt wordt gaat een stuk minder lang mee. Na verloop van tijd zullen hierdoor steeds meer lekkages ontstaan en deze moeten zo snel mogelijk aangepakt worden om schade aan het dak te voorkomen. Een enkele kleine lekkage kan vaak nog met een plaatselijke reparatie opgelost worden. Komen deze lekkages echter steeds waker voor doordat de gehele dakbedekking in slechte staat is dan moet het plat dak vervangen worden. Als bijtijds gereageerd wordt dan is alleen de dakbedekking vervangen voldoende. Is er echter schade ontstaan aan de dakconstructie door lekkages dan is een gehele dakrenovatie noodzakelijk.

Soorten dakbedekking voor platte daken

Een plat dak heeft een ander soort dakbedekking nodig dan een hellend dak. Op platte daken kan regenwater niet op een natuurlijke manier door de zwaartekracht van het dak afstromen. Hierdoor moet op een plat dak rekening gehouden worden met stilstaand water. Ook moet de UV bestendigheid van de dakbedekking hoog zijn doordat de zon de gehele dag op het platte oppervlakte van het dak schijnt. Voor platte daken worden verschillende soorten dakbedekking gebruikt. Het meeste wordt bitumen gebruikt dat in twee soorten verkrijgbaar is. EPDM (synthetisch rubber) en PVC worden iets minder vaak gebruikt maar hebben hun eigen unieke kenmerken. De laatste tijd worden ook groendaken steeds populairder. Dit zijn daken waar plantensoorten en andere vegetatie op geplant worden. Hiermee wordt het dak op een natuurlijke wijze geïsoleerd en draag je ook bij aan een groenere wereld.

Om je te helpen een keuze te maken tussen de verschillende soorten dakbedekking, wanneer het tijd is om een plat dak te vervangen, zetten we voor alle materialen de unieke eigenschappen op een rijtje.

Bitumen

Bitumen wordt ook wel roofing genoemd en is populair door de lange levensduur van het materiaal en de goede prijs-kwaliteit verhouding. Ook kan de dakbedekking makkelijk plaatselijk gerepareerd worden. Voor platte daken worden twee verschillende soorten bitumen gebruikt die bekend staan onder de namen APP en SBS. APP is beter bekend tegen hoge temperaturen en UV straling, terwijl SBS makkelijker te verwerken is.

EPDM

EPDM is een dakbedekking van synthetisch rubber. Een plat dak met EPDM is zeer goed bestand tegen UV straling van de zon, is onderhoudsvrij en heeft een zeer lange levensduur. Bovendien is het materiaal ook bestand tegen wortelgroei van planten.

PVC

PVC heeft als grote voordeel dat het in allerlei kleuren verkrijgbaar is. De levensduur van deze dakbedekking is wel iets korter dan de twee eerdere voorbeelden. De prijs van een PVC plat dak is echter zeer interessant.

Groendak

Een groendak is eigenlijk geen soort dakbedekking. Het is namelijk een plat dak waarop diverse plantensoorten en andere vegetatie is gepland die goed tegen vocht en droogte kunnen. Denk hierbij aan gras, mos of vetplanten. De planten worden bovenop een speciale dakbedekking geplant.

Wanneer uw plat dak lekkages vertoont bekijk dan onze website voor meer informatie over dak- en zinkwerk.

Call Now Button